Tu ai lua examenul de parinte?

Publicat pe

Sa fii parinte nu e ceva iesit din comun. Aproape toti trecem prin asta. Pana la urma urmei, ce mare filosofie sa cresti copii? Toata lumea se pricepe. Unii zic ca e o slujba ca oricare alta. Altii sunt de parere ca e cel mai solicitant serviciu pe care l-ai putea avea. Dar, pana la urma, cine are dreptate? Nu stie nimeni. Nu exista nici un fel de norma sau reglementare care sa priveasca meseria de parinte.  Ca sa fii profesor trebuie sa-i poti „invata” pe altii. Ca sa fii medic, trebuie  dovedesti ca poti sa „vindeci”. Ca sa te numesti artist, trebuie sa „creezi”. Si daca maturi strazile, trebuie sa fii capabil sa tii o matura in mana. Deci, ca sa poti face „ceva”, trebuie sa fii „asa sau altfel”, trebuie sa stii „una sau alta”.

Daca vrei fii invatatoare, trebuie sa ai aptitudini speciale si sa absolvi o scoala pedagogica. Daca alegi sa lucrezi ca bona, sunt necesare anumite calitati si o diploma de profil. Daca vrei sa adopti un copil, trebuie sa ai o atestare. Intocmesti un dosar cu tot felul de acte, participi la cursuri de crestere a copiilor, esti examinat de un psiholog, trebuie sa ai un buget etc. Cu alte cuvinte, esti nevoit sa faci dovada ca poti creste un copil. download (1)

Dar ca sa fii parinte al copilului tau nu trebuie sa stii nimic? Nu trebuie sa faci nimic? Nu trebuie sa fii intr-un fel sau altul? Oricine are dreptul de a avea copii. Oricine crede ca e capabil sa fie parinte. Orice parinte are impresia ca stie ce e mai bine pentru copilul lui. Dar undeva este o eroare. Daca toti stim ce avem de facut, cum de nu exista numai parinti perfecti si copii model? Poate ca ar trebui sa se infiinteze o scoala pentru parinti. Cu examene de intrare si examene de absolvire. Cu probe eliminatorii. Si practica obligatorie intr-o familie cu copii. Iar la sfarsit sa se elibereze un atestat de parinte. Care sa fie reinnoit periodic. Si, daca ai trece prin toate astea, ti-ai da seama cat e de important sa stii sa fii parinte.

Chiar e nevoie de asa ceva? Chiar sunt parinti care nu stiu sa creasca un copil? Cum e posibil sa existe o discrepanta atat de mare intre asteptari si realitate? Poate ca nu isi pun suficiente intrebari. Poate ca nu vad ce e sub ochii lor. Poate nu vor sa accepte ca meseria de parinte nu e una usoara. Ea presupune responsabilitati mai mari decat oricare alta. Nu ai un program anume de lucru. Nu ai nici un salariu sau alte beneficii materiale. Satisfactiile sunt greu de obtinut si nimeni nu ti le garanteaza. Nu ai certitudinea ca rezultatele muncii tale se vor vedea sau vor fi apreciate. Nu poti cuantifica in nici un fel efortul pe care-l vei depune.

Nu trebuie neaparat sa-ti programezi fiecare miscare. Nu trebuie sa faci totul ca la carte. Nu trebuie sa fii perfect. Dar trebuie sa fii constient de tot ceea ce inseamna sa ai un copil. Sa faci astfel incat sa fie bine si pentru tine si pentru el. Gandeste-te bine de tot inainte de a face un copil. Gandeste-te daca rezisti fizic si psihic. Gandeste-te daca esti capabil sa oferi atentie si dragoste neconditionata unei alte fiinte. Gandeste-te ca uneori va trebui sa pui nevoile tale pe locul al doilea. Gandeste-te ca exista posibilitatea sa nu primesti nimic in schimbul a toate acestea. Uita-te bine in jurul tau. Ia aminte la ceilalti parinti. Si la ceea ce au facut parintii tai pentru tine.

Intreaba-te: „Un copil e ceea ce-mi doresc din tot sufletul?

Si dupa ce ai facut toate astea, da-ti singur un examen. Si o nota. Tu ai lua examenul de parinte?

Foto: patheos.com

Reclame

4 gânduri despre „Tu ai lua examenul de parinte?

  bibliodevafiliala3 a spus:
  20 iulie 2015 la 18:27

  Sunt părinte. Am făcut şi greşeli. Poate nu foarte mari, pentru că copilul meu încă îmi vorbeşte zilnic şi este o persoană realizată din toate punctele de vedere. Nu ştiu dacă aş lua un examen, poate că da, dar sunt mulţi cei care ar trebui să fie verificaţi dacă au capacitatea intelectuală şi responsabilitatea de a avea copii şi ai creşte, pe lângă sentimentul altruist şi iubirea necondiţionată. Dar este adevărat că munca unui părinte este recompensată prin reuşitele copiilor. Le simţi întotdeauna mai importante decât propriile tale realizări, oricât de importante ar fi acestea pentru tine.

  Apreciat de 1 persoană

  fata veselă a spus:
  18 septembrie 2015 la 7:07

  Eu zic că am trecut examenul. Nu contează nota, nici un părinte nu e perfect, el trebuie să fie perfect doar în ochii copiilor săi. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s