Nu mai dati cu pietre-n Facebook!

Publicat pe Actualizat pe

Ce vietuitoare ciudata mai e si trestia asta ganditoare, numita OM…! Omul a evoluat (si continua s-o faca), datorita unei apucaturi, veche de cand lumea, numita NEMULTUMIRE. Inca din epoca de piatra, acest mic motoras intern a avut grija de specia umana, astfel incat aceasta sa-si bata cuie in talpa, in mod constant. Spre exemplu, daca lui Homo Erectus nu i-ar fi stat carnea cruda in gat, oamenii nu ar fi descoperit focul si nu ar mai fi avut astazi probleme cu hamburgerii. Daca nu s-ar fi saturat careva de mirosul de balega, am merge la birou ecologic, cu trasura, si nu cu masina. Sau daca femeile nu ar fi cerut dreptul la vot (cu insistenta specifica), astazi nu am fi auzit de Elena Udrea.Facebook-Slingshot

Ma voi referi, in cele ce urmeaza, la un „cui” actual, care a reusit sa intre cu succes in talpile multora dintre noi. E vorba, desigur, de „inventia” unui evreu destept, numita simplu, dar sugestiv, Facebook. Care nu este o idee rea in sine. As spune chiar ca e o idee foarte buna. Asa cum e si internetul, si telefonul, sau becul. Sigur, faptul ca beneficiezi de electricitate, nu e suficient sa te determine sa bagi degetele-n priza. Insa esti liber s-o faci. Daca stai bine sa te gandesti, in lumea asta sunt multi tampiti, si nu te obliga nimeni sa te iei dupa vreunul dintre ei. Asta se aplica si in cazul de fata. Te obliga Zuckerberg sa-ti faci cont? Nu. Daca totusi insisti sa-ti faci, te obliga careva sa-l si folosesti? Nu. O faci doar daca ai chef. Te obliga vreo putere supranaturala sa-ti pui poze-n fundul gol acolo si dup-aia sa te plangi ca esti hartuit/a? Ati ghicit. Nu! Te plangi ca nu ai intimitate? Trimite pozele  pe mail sau fa-ti albume color pe hartie, ca nu te tine nimeni. Nu se pun nici absente, nu se dau nici premii de popularitate pe Facebook, asa ca nimeni nu-ti va simti lipsa.

E adevarat ca Facebook poate sa dea dependenta. E un risc pe care si-l asuma fiecare. Stiu multe lucruri in lumea asta care te pot face dependent. Alcoolul. Tutunul. Sexul. Drogurile. Zaharul. Si altele. Dar n-am vazut betivi care sa strige pe la colturi: „Inchideti barurile”. Si “carciuma e de vina, ca e in drum”. Sau chiar daca striga, in sinea lor stiu care e adevarul. Fiindca nu carciumile sunt de vina ca te imbeti. Ele iti fac doar o oferta. TU esti cel care o accepti sau nu. Cauza e in TINE. Asa e si cu Facebook. El nu e o cauza, ci doar un efect generat de nevoia ta de contact. Ca a fost unul destept, si a materializat-o…bravo lui!

Nevoia de „a fi cu ceilalti” e banala, toti o avem. Interesant e felul in care alegem sa o manifestam. Facebook  nu este decat un instrument. Il utilizezi sau nu. Ca tot vorbeam de epoca primitiva, l-as compara cu o piatra. O piatra pe care fiecare o foloseste atat cat il duce mintea. Unul o foloseste pentru a construi ceva, sau pentru a comunica ceva. Altul considera ca e normal sa le dea celorlalti cu ea in cap. Sau sa si-l sparga pe-al sau. Al treilea gaseste de cuviinta sa dea cu ea in balta… Pana la urma, fiecare e liber sa-si aleaga piatra lui. Sa faca ce vrea cu ea. Si sa suporte consecintele.

Deci, pana una alta, daca sunt printre voi dintre aceia care nu gresesc, sa faca bine sa puna mana pe pietre. Dar sa nu dea cu ele in Facebook. Ca el e facut de oameni. Si functioneaza tot cu oameni…

Foto: mashable.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s